Ko vērts zināt vegāniem un veģetāriešiem?

Arvien biežāk dažādu iemeslu dēļ cilvēki izvēlas ikdienas ēdienkartē neiekļaut gaļu vai dzīvnieku izcelsmes produktus vispār. Par iemesliem ir diskutēts daudz – katram sava taisnība, viedokļi, kurus apstrīdēt nav iespējams, un, kamēr visi sveiki un veseli, tas arī nemaz nav nepieciešams. Lai arī ko Tu izvēlies likt vai nelikt uz sava šķīvīša, mans vienīgais uzdevums ir informēt Tevi par to, kā darīt to ar prātu un kas jāņem vērā, jo, lai  spētu palīdzēt citiem, Tev pašam ir jābūt veselam – ne tikai šodien, bet vēlams arī pēc gadiem 20.

Pirmkārt, ir jāsaprot, ka veģetārs vai vegānisks uzturs pats par sevi neko neizsaka. Vegāni var arī ēst fritētus kartupeļus ar kečupu, un arī visus mīļos saldumus var pagatavot vegāniski – ber tikai klāt labi daudz cukura. Tas, ko es gribu atgādināt, ka pilnīgi visiem cilvēkiem ēdienkartei ir jābūt daudzveidīgai, tajā jābūt produktiem tādiem, kādi tie ir radīti dabā. Pēc iespējas vairāk uzturvielu jāiegūst no pārtikas produktiem. Tomēr katra cilvēka organisms ir ļoti individuāls – kādam ar dzelzi nekad nav bijušas problēmas, kaut arī gaļu neēd, kādam pat ēdot gaļu ir anēmija. Tieši tāpēc vēlams vismaz gadā reizi nodot analīzes, lai varētu konstatēt, vai vajadzīgie vitamīni un minerālvielas tiek uzņemti pietiekamā daudzumā.

Kādā pētījumā, kas tika veikts Zviedrijā, salīdzinot 30 vegānu un 30 visēdāju ēšanas paradumus, tika noskaidrots, ka vegāni uzņem vairāk folijskābi, C un E vitamīnus un mazliet vairāk kālija. [1] Kādā citā pētījumā tika novērots, ka vegāniem ir labāki lipīdu un taukskābju rādītāji asinīs. [2] Arī citus vitamīnus un minerālvielas ir iespējams uzņemt no augu valsts produktiem vai bagātinātiem pārtikas produktiem. Bet ir dažas uzturvielas, kurām vērts pievērts uzmanību, un, ļoti iespējams, tos ir vērts pārbaudīt.

  • Sievietēm (īpaši grūtniecības laikā) ir jāpievērš uzmanība tam, vai asinīs ir pietiekami daudz dzelzs. Dzelzs deficīts ir novērojams arī visēdāju sieviešu vidū. No augu izcelsmes produktiem dzelzi var iegūt ēdot pilngraudu produktus, pākšaugus, ķirbju sēklas, zaļo lapu salātus. Atceries – lai dzelzs uzsūktos nepieciešams C vitamīns.
  • B12 vitamīns. Ja citi B grupas vitamīni ir arī graudaugos, augļos un dārzeņos, tad B12 vitamīns dabā sastopams tikai dzīvnieku izcelsmes produktos vai nemazgātos dārzeņos. Tā kā nemazgāt dārzeņus, it īpaši, ja tos pērkam veikalos, nav ieteicams, tad B12 vitamīns ir jāuzņem vai nu ar pārtikas produktiem, kur tas tiek pievienots – augu pieni, rauga pārslas, brokastu pārslas u.c. vai tas ir jāuzņem uztura bagātinātāja veidā.
  • Omega 3, 6 – ja Omega 6 taukskābes arī vegānu un veģetāriešu vidū tiek uzņemtas pietiekami (riekstos, sēklās, eļļās), tad pie Omega 3 taukskābēm ir jāpiedomā, jo tiek novērota to nepietiekamība. [3] Dabīgā veidā tās var uzņemt lietojot uzturā maltas linsēklas, kaņepes, valriekstus. Iespējams arī iegādāties Omega 3 (DHA, EPA), kas nav dzīvnieku izcelsmes.
  • Jods – arī nepietiekama joda uzņemšana ir iespējama. [4] Joda daudzumu uzņemtajā ēdienā ir grūti aprēķināt, jo dārzeņos tas būs atkarīgs no joda daudzuma augsnē. Kā arī joda saturs dzeramajā ūdenī ir ļoti atšķirīgs dažādās pasaules malās. Bet, ja tiek novērota joda trūkums, to vienkārši var uzņemt jodēta sāls veidā.

Lai visiem Jaunais Gads paiet laimīgi, veiksmīgi un veselīgi!

-Topošā uztura speciāliste Inese Liepiņa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s